Nederland van Boven

Posted on 21 december 2011 by mijnaarde

10 TV uitzendingen van de VPRO; de eerste aflevering startte op 6 december 2011. Door langdurig met behulp van helikopters, satellieten, luchtballonnen en GPS-gegevens te kijken naar onze dagelijkse gang van zaken, wordt duidelijk wat vanaf de grond niet waarneembaar is.

Visualisaties van gegevens die met de nieuwste middelen worden vastgelegd, leveren in Nederland van Boven even sensationele als inzichtelijke animaties op.
Nederland van boven zoekt vanuit de lucht naar antwoorden op verschillende vragen over onze handel en wandel. Wat zijn de echte gevaren en bedreigingen, zoals overstromingen en virussen voor ons land? Zijn files op te lossen door er van boven naar te kijken? En waarom zien Nederlandse steden er zo anders uit dan in andere landen?
Zie: http://nederlandvanboven.vpro.nl/over-het-programma.html

Vanaf dinsdag 6 december 2011 begint Nederland van Boven, over ons alledaagse leven vanuit een nieuw, spectaculair perspectief.

Wie vanuit een alledaags standpunt naar Nederland kijkt, valt vele zaken niet op. Wie echter van boven af naar de krioelende mierenhoop kijkt die ons land is, vraagt zich af waarom het niet elke dag totaal vastloopt in een ongelofelijke chaos. Daarom geeft Nederland van boven vanuit een buitengewoon perspectief een nieuwe kijk op ons land: vanuit de lucht. Door langdurig met behulp van helikopters, satellieten en GPS-gegevens te kijken naar onze dagelijkse gang van zaken, wordt duidelijk wat vanaf de grond niet waarneembaar is. Vanuit vogelperspectief is te zien hoe Nederland functioneert. En zo wordt onder meer zichtbaar hoe na afloop van Boer zoekt vrouw, wanneer we massaal naar de wc gaan, onze riolen en waterleidingen ternauwernood ontsnappen aan een fataal infarct.

Nederland van boven zoekt vanuit de lucht naar antwoorden op verschillende vragen over onze handel en wandel. Wat zijn de echte gevaren en bedreigingen, zoals overstromingen en virussen voor ons land? Zijn files op te lossen door er van boven naar te kijken? Hoe wild is de natuur in Nederland? En waarom zien Nederlandse steden er zo anders uit dan in andere landen? Vanuit de lucht wordt ingezoomd op de Nederlander beneden. Op de drukke forens in de file, de vader die zijn zoontje naar school brengt, de boer die de herten buiten zijn erf probeert te houden, de scholier die in het weekend gaat sporten en ’s avonds uit gaat. Maar ook op de mensen die aan de knoppen zitten, elke dag weer bezig zijn ons land in goede banen te leiden en met alles wat ze in huis hebben proberen orde in de chaos te scheppen.

Vanuit vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen wordt tien afleveringen lang naar Nederland gekeken. Een spectaculaire zoektocht naar de ritmes en patronen van ons dagelijkse leven, die laat zien hoe we Nederland door de jaren heen hebben gemaakt, hoe we ons bewegen, ons ontspannen, hoe we werken, onze steden bouwen en ons landschap inrichten. Wat zegt dat over ons? En over onze behoefte aan maakbaarheid en regeldrift? Visualisaties van gegevens die met de nieuwste middelen worden vastgelegd, leveren in Nederland van Boven even sensationele als inzichtelijke animaties op. Van 24 uur beweging in de haven van Rotterdam bijvoorbeeld, samengebald in een beeld van één minuut.

 

Be the first to leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>